úvahy, reflexe, nápady, myšlenky a jiné druhy přemítání

O rozhodování a (ne)lítosti

8. 12. 2013 1:39
Rubrika: Nezařazené

Život v páru – single život. Život v klášteře – život na poušti. Život na privátě – život na kolejích. Všechno jsou to možnosti, které nám dáváš Ty, Pane. VŠECHNO jsou to správné cesty. Všechno lze dělat s Tebou, ale i bez Tebe. Cokoliv ale dělám s Tebou, má smysl, význam, hloubku. Protože s Tebou, Pane, je všechno správné. Ať se rozhodnu tak či tak, ať mám jakékoliv trápení, cokoliv s Tebou je správné rozhodnutí. Ty jsi CESTA, Ty jsi VÍRA, Ty jsi NADĚJE, Ty jsi LÁSKA. Můj život s Tebou má cenu.

A přesto se rozhoduji bez Tebe. Přesto se rozhoduji špatně. Přesto hřeším. Všechna rozhodnutí, kde Ty jsi chyběl, kde jsem na Tebe zapomněla, jako by neměla význam. Všechna taková rozhodnutí jsem stejně musela dělat PODRUHÉ! Proto by bylo jednodušší, kdybych se už vždycky rozhodovala s Tebou, podle pravidel. Je to jako ve hře, dá se hrát bez pravidel, ale někdy se pak musíme stejně vrátit a hrát hru znovu s pravidly v ruce.

Ale to není k pláči. Nemůžeme plakat a HRÁT SI NA PŘEKVAPENÉ! Vždyť to nám pořád říkáš, ne, Pane? Vždyť není nikde napsané, že hřešit je katastrofa. Katastrofa by to byla, kdybychom neměli pravidla, kdybychom neměli TEBE, pak bychom nevěděli, co dál, co příště a jak to napravit.

A tak to nejhorší, co se nám může stát je, že ztratíme pravidla, že ztratíme TEBE! Vzbudit lítost u zpovědi neznamená propadat panice a pláči. To by znamenalo nedůvěru v Boha, znamenalo by to nevíru, že máme pravidla na dosah ruky, nedostatek NADĚJE v polepšení. Znamenalo by to přesvědčení o mé neomylnosti a PŘEKVAPENÍ z toho, že jsem byla hříšná. To je nakonec PÝCHA. Protože jsem si myslela, že můžu být bez hříchu. Protože jsem si myslela, že nemám chyby. Plakat nad sebou znamená plakat, protože nejsem neomylná.

Ale když PŘIZNÁM, že mám chyby, vezmu to sportovně, pak nemusím plakat. Stačí říct: „To jsem zas jednou dokázala, že jsem člověk, zas jsem se jednou zapomněla podívat do pravidel.“ Ale neznamená to, že jsem se nesnažila. Zapomněla jsem, že když se podívám NAD SEBE a na svůj život z ptačí perspektivy, Bůh pro mě bude mít PRAVIDLA SPRÁVNÉHO ŽIVOTA, taková, která mě už nebudou vracet na začátek hry.

Zobrazeno 732×

Komentáře

Dzamila

AMEN !:)

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz